Heren 1 gaat helaas ten onder in wedstrijd van het jaar in nationale beker (Parool 08-01-19)

BVA verliest ‘basketbalwedstrijd van het jaar’

Voor ‘de wedstrijd van het jaar’ werd zelfs het oliebollentoernooi bij Basketball Vereniging Amsterdam – ‘de gezelligste club van ­Amsterdam’ – afgelast.

Het eerste herenteam haalde verrassend de kwartfinales van het nationale ­bekertoernooi en mocht daarom maandag spelen tegen eredivisieclub Dutch Windmills. Een soort David tegen Goliath.

De basketballers van het veredelde vriendenteam – een kok, een manager van een nachtclub, een paar personal trainers en een auditor – waren maandagavond maar wat eerder naar de Van Hogendorphal in de Staatsliedenbuurt gekomen. In plaats van een half uur voor aanvang waren ze een uur van tevoren naar de club gefietst.

Sponsor
De luxe touringcar van de tegenstander uit Dordrecht stond toen al lang en breed op het terrein geparkeerd. “Zij wisten natuurlijk niet dat de zaal daarvoor verhuurd was aan zaalvoetballers,” zegt Essat Figengül.

Volgens clubgenoten is de 33-jarige Figengül de coach, de aanvoerder én de beste speler van het team. Dat laatste spreekt hij zelf overigens tegen.

Zij trainen twee keer per dag, wij twee keer per week. Ze hebben zelfs drie Amerikanen in de selectie

Aanvoerder

Ondanks de aanmoedigingen van de belangrijkste sponsor van het team – snackbar De Buurman – en van de eredivisiespelers van BC Apollo uit Zuid gingen Figengül en zijn vrienden roemloos ten onder: 46-88.

Al vond de aanvoerder het wel een geflatteerde uitslag. “Vooral het conditieverschil is enorm. Zij trainen twee keer per dag, wij twee keer per week. Ze hebben zelfs drie Amerikanen in de selectie, die zijn niet voor niets naar Nederland gekomen. Wij hebben allemaal een gewone baan en zijn onszelf de ­hele avond voorbijgelopen.”

BV Amsterdam 1 speelt al vijf jaar samen en heeft voornamelijk spelers van tussen de 28 en 35 jaar. Na de promotie naar de eerste divisie afgelopen seizoen werd uit tactische overwegingen een jongere speler toegevoegd aan de selectie.

Figengül: “Hij kan de gaatjes voor ons dichtlopen, maar die meesterzet bleek niet genoeg voor de overwinning.”